Nieuws & Column

May 31, 2018


Daan Hesseling is geslaagd voor zijn Meesterexamen. Vanaf nu mag hij zich Meester Boulanger noemen. De Meestertitel is de hoogst haalbare titel binnen de bakkerijbranche en toont aan dat hij de facetten van het boulangerievak tot in de puntjes beheerst.


Tijdens de feestelijke inauguratie kreeg Daan samen met zijn mededeelnemers de uitslag te horen. Daan wist de internationale examencommissie te overtuigen van zijn vakmanschap, kennis en visie op hun vakgebied. 

Excellent vakmanschap
Het draait allemaal om het excellent beheersen van het bakkersvak. Na maanden van intensief voorbereiden, was het Nederlands Bakkerij Centrum in Wageningen de afgelopen drie dagen het toneel van de praktijkexamens. Deze praktijkdagen waren de afsluiting van een intensief traject dat bijna een jaar geleden begon. In de voorgaande periode werden de portfolio’s en schriftelijke uitwerkingen van de praktijkopdracht al beoordeeld door een theorie-examencommissie. In totaal hebben zes kandidaten deelgenomen aan het theorie-examen boulangerie en twee kandidaten aan het patisserie-examen.

Vereniging de Meesters
De nieuwe Meesters treden toe tot de Vereniging de Meesters. Deze bestaat uit de Meesters Boulanger Robèrt van Beckhoven, Peter Bienefelt, Wilfred Haafs, Hiljo Hillebrand, Mark Plaating, Wietse Schiere en de Meesters Patissier Robèrt van Beckhoven en Rudolph van Veen. De vereniging heeft als doel excellent vakmanschap van boulangers en patissiers te herkennen, onderhouden en bewaken om daarmee het imago van het vak te stimuleren.

Penning voor verdienste
Tijdens de inauguratie zijn ook twee penningen van verdienste uitgereikt. Het is voor het eerst dat deze penningen worden uitgereikt. Met het toekennen van de penning wil de Vereniging de Meesters haar erkentelijkheid en waardering tot uitdrukking brengen aan hen die zich op deze wijze in hoge mate in onze branche verdienstelijk hebben gemaakt, in de ruimste zin van het woord. Het is een erkenning voor zijn of haar belangeloze inzet en tijd die zij daarin geïnvesteerd hebben ten behoeve van de gehele brood- en banketbakkerij.

De eerste penningen van verdiensten zijn uitgereikt aan Peter de Wit uit Tilburg en Hans Som uit Didam. Beiden zijn betrokken geweest bij de oprichting van respectievelijk het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands BoulangerieTeam. Uit deze teams zijn ook de meesterproef voor Patisserie en Boulangerie voortgekomen. Een groot aantal – vooral jonge - vakmensen uit de brood- en banketbakkerij zijn door de coaching van zowel De Wit als Som bij internationale vakwedstrijden naar de wereldtop gebracht.Categorie: Nieuws
Ingezonden door: NBT

Ga terug